tirsdag 23. desember 2014

Trådløs HDMI for feinschmeckere - DVDO Air3c

Three parcels of DVDO Air on the wall, you take
one down, pass it around,
how many parcels of DVDO on the wall?
Trådløs overføring av HDMI har hittil skjedd primært på frekvensbånd brukt av trådløse nettverk, altså 2.4 Ghz og 5 Ghz. Dette har gitt god penetrasjonsrate, men relativt høy latens og mye artefakter i bilder. Man har ikke hatt båndbredde nok til å kunne overføre 1080P uten vesentlig tap, man har ikke kunnet bruke dette til spilling eller sanntidstjenester på grunn av latensproblematikken.

DVDO Air 3c har løst dette, ved å gå over til svimlende 60 Ghz. Du tenker kanskje dette var en skrivefeil og jeg mente å skrive 6 Ghz, men: neida, det var riktig! Hele 60 Ghz brukes til overføringen, for en ekstremt rask overføring av høy kvalitet. Du får mulighet for 7.1 kanaler, fullhd og lav latens, ikke synlig komprimering.

Dette er den eminente enheten som skal
være ved TVen, den andre er lik, men uten logoen.
Designet er ikke verdens beste,
men det er et pluss i margen at det følger
med veggfeste, hdmi-kabler,
usb-kavbler og nettadaper.
Nettadapter har USA-pluggen,
men støtter 110V-220V, evt. kan man
bruke en gammel microusb mobiltelefonlader (1A).
Det er et gammelt uttrykk som heter at når ting høres for godt ut til å være sant, er det som regel det. Jeg har ikke begynt testing av enhetene enda, jeg har en liten batch enheter jeg skal teste, med alt fra PS4 til PC, kabeltv og annet. Jeg var klar over visse begrensninger fra før av, som er der på grunn av teknologien og fysikken til verden vi lever i. 60 Ghz gir relativt lav penetrasjonsrate, som betyr at de helst skal være i "line of sight" (enhetene skal kunne se hverandre). Dette betyr at du må ha enheten utenfor et eventuelt skap, men den kan peke mot taket og reflektere signaler på den måten.

Rekkevidden er spartanske 10 meter, men jeg har sett videoer på youtube hvor noen klarte å mer en doble dette. Uansett er den primære begrensningen her at du ikke kan gjemme den bak tv'en din helt. Jeg syne derfor at det er litt teit at den kommer i fargen sort, slik at den vil stikke ut som en utvekst på TV-apparatet.
Enheten er å betrakte som en  trådløs
kabelerstatning, derfor er den relativt spartansk.
Jeg kommer nok til å lakkere den hvit, hvis dette fungerer som jeg håper det gjør.

Av morsomme funksjoner, er det ikke mye å nevne. Den kan ikke repetere infrarøde signaler, den kan ikke snakke til deg med morsomme robotstemmer eller fjernstyres gjennom en app. Det eneste den gjør, er å være en veldig rask motorvei mellom dine AV-komponenter, med kort rekkevidde. Men det er en stor sko å fylle, jeg vil påstå at dette er et marked som er 99.9% utappet i Norge.

Jeg vil komme tilbake med en test etter jeg har hatt produktene i noen uker, for å se hvordan det fungerer i praksis. Særlig er det viktig for meg at ting fungerer stabilt, ikke må lenkes opp på nytt, at kvaliteten er god nok og latensen er lav. Jeg ønsker jo tross alt å bruke dette som trådløs HDMI.

Relatert lenke:























søndag 21. desember 2014

Android Wear - the missing link

"Missing link, a non-scientific term for any Transitional fossil or species, especially one connected
Administrering av
smartklokken kan man
gjøre fra telefonen.
with human evolution" - Wikipedia


Jeg kan ikke annet enn å beskrive en Android Wear basert smartklokke som en missing link, eller et manglende bindeledd. Det er kanskje ikke et manglende ledd i evolusjonen, som vi behøver for å kunne forklare hvordan artenes opprinnelse tok form gjennom uendelig med iterasjoner.

LG G Watch R er en implementering av det manglende bindeleddet mellom smarttelefon eller nettbrett og mennesket, kjent som Android Wear. Det handler om å flytte informasjon, hendelser og interaksjon over på et annet medium. Fremfor å grave i lommen for å lete etter hendelser på din smarttelefon, vil du nå få skjøvet hendelser over på armen.

Hvordan virker dette i praksis?

Google Play Music spør deg om du
ønsker å ha musikken offline på
smartklokken, veldig smart!
Du kan selv velge hvilke applikasjoner som skal få lov å gi deg hendelser på armen, du kan blokkere apper og du kan starte apper på smarttelefonen fra smartklokken. I bruk er smartklokken veldig elegant og enkel, det er lettfattelig og strømlinjeformet. Man får i utgangspunktet presentert Google Now, Google+, Facebook, e-poster, sms, kalenderhendelser og alt annet som vanligvis varsles på telefonens statuslinje.

Men det stanser ikke der, det er mange apper du kan styre fra smartklokken, blant annet Sonos. Hvis du vil styre volumet på Sonos-anlegget ditt, kan du dra et kort sidelengs og få volumknappene tilgjengelig i løpet av svært kort tid. Du trenger ikke lenger plukke opp fjernkontrollen bare for å styre volumet. 

For de som interesserer seg for skritt-tellere, pulsmålere og annet, er dette innebygd i LG G Watch R og de fleste andre smartklokker som kjører i Google sitt økosystem. Smartklokken fra LG bruker OLED skjermteknologi, som betyr at du har 1-2 døgn brukstid, selv om du har skjermen "alltid på". Det skal sies at man kan laste ned utallige klokkegrensesnitt og de fleste har to utgaver, en for hvilemodus og en for aktiv bruk. Hvilemodusskjermen vil bruke veldig lite strøm på en OLED-skjerm, så fremt den inneholder mye sort. Dette er på grunn av at OLED ikke lyser opp de pikslene som skal være sorte, men kan lyse opp bare de pikslene som behøves. Her har nok LG G Watch R et ess i ermet, i forhold til for eksempel Motorola Moto 360 som har tradisjonell LCD-skjerm.

Det er mange positive ting å si om Google sitt økosystem for smarte klokker, blant annet er det veldig bra at man kan fra telefonen installere apper og styre grensesnittet til klokken. Man kan bytte dette gjennom telefonens menysystem også, men du kan styre det fra telefonen og se grensesnittet endres øyeblikkelig, dette gir en effektiv arbeidsflyt og user experience design (UXD) må sies å være veldig bra.

Hvem passer smartklokke for?

Smartklokke passer best for deg som bruker nettbaserte tjenester, som kalender, e-post, facebook, google+ og nettbaserte apper som for eksempel wordfeud eller annet. Man får en fin varsel på hånden og klokken viberer. Du kan se profilbildet til de som har bursdag, du kan se hvilke ord andre la i wordfeud, hvor mange skritt du har gått i dag, værmeldingen og annet. Smartklokken kan selvsagt stemmestyres, ved hjelp av kommandoen: "Okay Google", etterfulgt av for eksempel: "været i bergen". Det går et kort sekund og du får opp den deprimerende værmeldingen på klokken.

Det skal sies at man kan også gjøre musikk tilgjengelig offline på smartklokken, så fremt man bruker en tjeneste som støtter dette. Google Play Music har offlinestøtte for musikk, jeg har ikke sjekket spotify eller deezer enda. I bunn og grunn vil jeg si at smartklokke passer for alle som har smarttelefoner, det er en utvidelse som gjør at du ikke trenger å løfte mobilen opp av lommen for å få med deg hva som skjer. Du må fremdeles ta den opp for å for eksempel svare i wordfeud, men du kan se om det er wordfeud eller en viktig e-post som rister i lommen.

Hvem passer ikke smartklokken for?

Du som eier iPhone, du må enten vente til Apple kommer på banen med sin smartklokke, eller enda bedre: konverter til Android i dag :-)

Se også

torsdag 18. desember 2014

Dagen begynte litt så som så, men tok seg opp etter hvert!

Først vaklet jeg meg til jobb med "nye sko"-følelsen på anklene. Jeg låste meg inn, men fant ikke igjen nøklene på jobben. Lurte på hvor jeg hadde gjort av nøklene, jeg hadde jo ikke forlatt lokalet.
Gikk videre til et møte. Langt ut i møtet hvor vi diskuterte responsivt design og hvordan menyen skulle kollapse for mobile enheter, spurte en kollega hvilken nøkkel jeg hadde mistet.

Jeg begynte å fortelle om hva jeg hadde på nøkkelhanken: en elektronisk nøkkel, en husnøkkel og en... Rett før jeg sa "minnepinne", slo det meg at nøklene hang selvsagt fast i minnepinnen, som jeg hadde montert bak på PCen. Denne tilsynelatende geniale ideen med å kombinere en minnepinne med nøkkelhank, har en åpenbar bakside. Men dette var jo en enorm lettelse, jeg slapp å lete mer etter nøklene mine :)
Etter endt møte, lunsj, var det et annet møte med diskusjoner rundt metadatastandeder for bevaring av datapakker, ADDML 8.x standard fra Riksarkivet og annet. Når møtet var ferdig, så jeg en grønn [E] på android statuslinjen (G-mail ikonet vi alle kjenner til). Jeg hadde altså fått en e-post fra Elkjøp, jeg har vunnet gavekort på kr. 5000.
Dette er andre gang jeg vinner et slikt gavekort   
Denne gangen vant jeg for
min anmeldelse av Sonos Playbar, forrige gang vant jeg gavekort for min anmeldelse av kärcher dampvask.

Google tilbyr å refundere in-game kjøp dine barn har gjort

E-post fra Google vedrørende
tilbakebetaligsmulighet.
For mange app-utviklere, har modellen freemium vist seg å bli en gullgruve. Man gir ut spill som tilsynelatende er gratis, men for å få en rask progresjon, legger man inn mulighet for å kjøpe seg ekstra kreditt eller andre fordeler inne i appen.

Det er i seg selv flere positive ting med freemium, du kan teste en app uten å kjøpe den og du kan velge å betale for å støtte utviklerne, hvis du liker appen. Men en velkjent ulempe med freemium, er at brukerne og da særlig barn ikke alltid vet at de kjøper ting for ekte penger. Det er utallige eksempler, som:
Selv om både Apple og Google har implementert mulighet for å be om passord ved nedlasting av nye apper, er det ofte slik at folk ikke har sikkerhet på plass og ikke følger godt nok med på hva barna gjør inne i appene. Man har gjerne ikke en forståelse av at mobiltelefonen i dag er en datamaskin. Det er kanskje lett å tro at en freemium app er gratis å bruke, selv om den legger opp til kjøpe innad i appen.

Det har blitt gjort en del gode tiltak og det blir fremdeles gjort en del, Google har nå kommet til enighet med FTC, vedrørende en mulighet for å søke om refusjon av kjøp gjort innad i apper.

Relaterte lenker

mandag 15. desember 2014

De tre designaktiviteter - adobe flash animasjon m. enkel quiz

Jeg har tidligere laget en animasjon om de tre designaktivitetene, men jeg har for så vidt aldri delt animasjonen. Den er laget i Adobe Flash CS6, jeg har laget alle objektene inne i animasjonen fra grunnen av, med Wacom brett. Denne animasjonsfilmen / interaktive animasjonen (m. quiz) tegnet jeg direkte i Flash.

For de som ikke har jobbet med flash før, er for eksempel gardinene satt opp av mange lameller. Jeg har tegnet den ene lamellen digialt og så bygd opp grupper av lamellen, dette kobler jeg deretter sammen til seksjoner og til slutt animeres det.

Jeg brukte bone tool, motion tween, classic tween, god skikk med bruk av symboler og annet, samt litt actionscript-kode.

Den spiller litt på assosiasjoner til spill fra overgangsperioden mellom MSDOS / amiga-tiden og Windows, de spillene den gangen hadde en egen sjarm. Tenker da på Leisure Suit Larry, Space Quest, Police Quest, Street Rod,m.m.

Nok mas fra meg, sjekk gjerne den interaktive animasjonen min her:
>> Se animasjonen <<

Den er avhengig av flash, så den fungerer ikke på mobil eller nettbrett.

fredag 21. november 2014

YouTube Music Key, nøkkelen til suksess?

Du er glad i musikk, du er glad i videoer, hva mangler i livet ditt?
Hva med en måte å lagre musikkvideoer - uten reklame - på portable enheter?

Google lanserer snart tjenesten YouTube Music Key, man kan søke om tilgang til beta allerede i dag.
YouTube Music Key er ikke som de vanlige strømmetjenestene Spotify, ITunes, Google Play Music, men er en tjeneste for å strømme musikkvideoer uten reklame. Man får som nevnt innledningsvis mulighet for å lagre dette offline på enheten, samt man vil sammen med YouTube Music Key få tilgang til Google Play Music for å strømme og lagre offline musikk, uten reklameavbrudd.

Når Google Music Key kommer, får man for 10$ (i USA) tilgang til musikkvideoer og musikk, uavbrutt av reklame. Man kan jo som alltid strømme og caste, samt man kan nok forvente en sømløs opplevelse med Google sin egen Nexus Player, jeg antar også at det vil bli sømløst med ChromeCast og telefoner som kjører på Android. Mest sannsynlig vil også støtte for iPhone fungere bra, men Apple har jo ikke den samme muligheten for fleksibilitet som Android.

Spørsmålet er kanskje ikke om Google Music Key er løsningen, det er vel når man kan få tilgang.
Søk i dag, da vel :-) Hvis du ikke har prøvd Google Music fra før, kan du prøve dette gratis i en måned ( https://play.google.com/about/music/allaccess/ ).

tirsdag 4. november 2014

Sonos betaprogram i versjon 5.2

Hvis du har et Sonos-system, har du helt sikkert snublet over betaprogrammene. Dette kan gjøres fra nettstedet til Sonos, eller fra kontrolleren din (om det er PCen din eller mobilen, nettbrett eller annet).

Hvis du er meldt på betaprogrammet, er nå Sonos 5.2 betaprogrammet klart for nedlasting til Windows, Android og iOS. Etter du har installert betaprogramvare på kontrolleren, vil den be deg oppdatere (dette er altså en oppdatering for playbar, høyttalere og annet). Du trenger bare gjøre dette fra en av kontrollerne (pc, mobil eller nettbrett).

Nye funksjoner du nå kan teste

  • Mulighet for flere kontoer innenfor samme tjeneste
  • Android kan styre enhet med låst skjerm
    • Man kunne for så vidt gjøre dette før, hvis man castet fra Google Play appen, men nå kan man altså gjøre dette mot Sonos appen også.
  • Android widget har fått utvidet funksjonalitet, nå kan man enkelt se flere soner og justere lydinstillinger.
  • Forbedret søkefunksjonalitet på mobile enheter
  • De fleste Androidtelefoner med Android 4.1 og høyere kan nå styre volumet til Sonos selv med låst skjerm 
Playbar har fått bedre lydbilde, et mer balansert lydnivå og naturlige justeringer av equalizerne.  Jeg har så vidt testet funksjonaliteten. Lydjustering fungerte fint på Androidmobilen min, uten å slå på skjermen (altså med låst og slukket skjerm). I praksis betyr dette at man nå kan bruke mobile som volumkontroll, uten å låse opp skjermen.

Jeg antar det fremdeles kan være problematisk hvis noen ringer deg når du hører på musikk, dette har jeg ikke testet, men da regner jeg med at volumkontrollens funksjon går over på ringe-appen i telefonen.

torsdag 30. oktober 2014

Sonos, what is it good for?

I en hverdag hvor stadig flere ønsker å få en høyere Wife Acceptance Factor (WAF) i sine hjem , er det ikke rart at produkter som Sonos har tatt av. Kvinner flest har ikke applaudert sine menn for å skaffe flere store bokser med like mange knapper og kabler som en romstasjon. Unntak eksisterer selvsagt, så slike bokser vil nok i stor grad også eksistere på markedet.

Nå er det ikke slik at det ene nødvendigvis utelukker det andre, man kan for eksempel kombinere Sonos med en vanlig stereo, om den er gammel eller ei. Fremfor å strekke lange kabler over gulvet, satser Sonos på å lage et trådløst nettverk mellom sine egne enheter.

Dette høres jo ut som en genial idè, hvorfor har ikke andre tenkt på det før? Man kan si det sånn at tiden har gjerne ikke vært moden, det går med veldig mye båndbredde hvis man skal strømme i mange kanaler. I tillegg er det jo slik at strømming av musikk begynte å ta av for ikke alt for mange år siden. Før det var man avhengig av å spille av MP3-filer og dette gikk gjerne ikke hånd i hånd med trådløse soner som Sonos kan ha.
Sonos Playbar, lydplanke som også kan brukes som et trådløst musikkanlegg.

Sonos sitt konsept var fra tidlig av at man skulle ha soner i sitt hjem, hvor man kunne spille musikk. De fleste vil ikke ha utallige kabler over gulvet og ønsker ikke rive ned veggene sine, derfor fant Sonos ut at de skulle satse på trådløs overføring.

Høyttalermodellene Play ble født og fikk etter hvert flere søsken i forskjellige størrelser og en etterlengtet lydplanke med navnet Playbar. Det eksisterte også lenge en "Sonos Controller" boks som var laget dedikert for å styre Sonos-enhetene, men nå satses det primært på å styre Sonos gjennom  smarttelefon eller nettbrett.

Lydnivået til Sonos kan man styre med en vanlig infrarød fjernkontroll.

 Forskjellige Sonos-enheter 

Det eksisterer en god del Sonos-enheter, men det er ikke så vanskelig å skaffe seg oversikten. Jeg har laget en punktliste her for å vise hva som eksisterer av komponenter.

  • Høyttalere
    • Play 1
      • Dette er den minste modellen, kommer i hvit og sort.
    • Play 3
      • Mellomste bukkene bruse, kommer i hvit og sort.
    • Play 5
      • Dette er den største Sonos enheten, sett bort i fra playbar og subwooferen
    • Sub
      • Subwoofer eller basshøyttaler om du vil, gir deg ekstra punch. Hører særlig hjemme i en hjemmekino, men kan også med fordel brukes til musikk. Den er veldig elegant og plassbesparende, kan til og med vegghenges med en skjult brakkert.
  • Lydplanke
    • Playbar
      • Med sine 9 høyttalerelementer og 9 forsterkere, samt 27 moduser for DSP - er denne rakkaren flink til å emulere ekte hjemmekinoanlegg.
  • Strømmebokser
    • Connect
      • Denne boksen kan du bruke på eksisterende anlegg, for å gi strømmemulighet med Sonos App.
    • Connect:AMP
      • En liten og nett 2-kanals forsterker med sub-ut. Kan brukes for trådløse bakhøyttalere sammen med playbar, men da mister man sub-out (pga. båndbreddebegrensninger).
  • Nettverksbro / boost
    • Bridge
      • En bro mellom trådløst eller kablet nett, ikke lenger nødvendig.
    • Boost
      • En boost-enhet hvis du skal ha mange soner over lang avstand, eller hvis du skal bruke både Playbar og Sub trådløst i samme rom. (Det krever at boost eller en annen avspiller er kablet til nettverket).

Kobling av Sonos

Inntil nylig var det slik at man måtte enten kable en av høyttalerne inn i nettverket sitt, eller kable inn bridge. En oppdatering fra Sonos fjernet dette kravet, nå kan man kjøre alle enhetene trådløst etter man har satt opp systemet første gang. Hvis man skal ha mange soner over lang avstand, kan man utvide med en Sonos Boost.

Komme i gang med Sonos

Sonos Sub til venstre, kommer bare
i pianolakk.
Som man ser av tabellen ovenfor, er det slik at det er mange Sonos-enheter. Men dette betyr ikke at du må kjøpe mange enheter. For å starte ditt Sonos-eventyr, kan du kjøpe så lite som en høyttaler, for eksempel Play 1. La oss si at du vil starte med den på kjøkkenet ditt. Du kjøper i så tilfelle en Play:1, setter den opp i følge manualen, navngir den som en sone (for eksempel kjøkken) og plasserer den på ønsket plassering. 

Når det er gjort, kan du begynne med Sonos.

Bygge ut soner med Sonos

Sonos sub, fin for øyet som ser
og øret som lytter
Du kan utvide med flere soner, kanskje du vil ha en Play 3 på soverommet?  Sammenkobling av enheter og navngivning av soner gjør du gjennom Sonos-appen. Appen er veldig lettfattelig og intuitiv å bruke. Etter du har begynt å like systemet, er det slik at du kanskje finner ut du vil ha en lydplanke til TV-apparatet ditt. 

Lydplanken er kanskje den enheten som kan gi mest hodebry, her må man vite en ting eller to.
Sonos Playbar har bare optisk tilkobling for lydoverføring, dette betyr at mange TV-apparater ikke vil sende 5.1, hvis kildene er eksterne. 


Av litt eldre TVer, er det nesten utelukkende Sony og Toshiba som kan sende 5.1 videre ut fra optisk, hvis kilden er for eksempel HDMI. Mange TVer kan sende ut 5.1 fra IDTV (egen TV-tuner) eller apper som er bakt inn i smart-tven, eksempelvis Netflix eller HBO.

Fremgangsmåten for å aktivere 5.1 vil differensiere fra TV til TV, men du må sette TVen til å gi ut lyd som Dolby Digital 5.1 (Ikke Dolby Digital Plus, DTS eller annet). Noen TVer har "auto"-moduser og noen har flere steder du må velge instillingene.

LG sin OLED-TV, LG 55EC930V støtter 5.1 Dolby Digital ut gjennom optisk, selv om kilden er HDMI. Det kommer ikke frem av manaualen og det er ikke nok å bare sette den til Dolby Digital 5.1.

Jeg har tatt noen bilder av menyvalgene man må gjøre, det er relativt enkelt hvis man vet om det.
Følgende innstillinger er altså fra LG OLED-TV og er ikke identisk på alle TV-er.

Hvis man bare skal ha optisk ut, kan man velge LG Sound Sync (Optisk).
Men det gjør ingen ting at både HDMI og Optisk ut er aktivert.
Det viktige på dette bildet, er at digital lyd er på Auto - ikke PCM.




DTV Lyd-instilling må være Dolby Digital. NB! Forrige bildet må være
satt opp som Auto, ikke PCM. Ellers vil ikke denne instillingen gjelde.

For å bekrefte at du får 5.1 lyd, går du inn i Sonos appen og går på Instillinger -> Om mitt Sonos system.
Hvis du ikke klarer å få 5.1 ut her, er sannsynligheten stor for at din TV
ikke er laget for å sende ut 5.1 over optisk, produsenten sparte kanskje 5 kr.
I så tilfelle må du få tak i en HDMI Audio Extractor ,som er en boks
som lar deg hente ut optisk / toslink fra en HDMI-kabel.
Er TVen din ny nok til at den har ARC; bruker du bare denne.
Hvis ikke, må du bruke en HDMI-svitsj i tillegg. I så fall vil jeg ikke
anbefale Sonos Playbar, med mindre du kan leve med å svitsje lyd i tillegg.

mandag 20. oktober 2014

Google Sitelinks Søkeboks

Google har mange verktøy for å øke kvaliteten av dine data, for eksempel Google Structured Data Testing Tool , Google PageSpeed, Google Webmaster Tools, Google Analytics og mange flere.

Hvis man har kjennskap med sematisk web (RDFa, Microdata, JSON-LD), vet man gjerne at det er mulig å få brødsmulemenyen replisert ut i søketreff, bilde av artikkelforfatter, antall stjerner rangering og mye annet ut i søketreffene. Det "hotte" nå er at man kan man få en søkeboks rett i Google sitt søketreff, for å videre kunne snevre inn søket på eget nettsted.

Google kaller denne magien sitelinksearch , som er definert av egenskapen "potentialAction": { "@type": "SearchAction", ...}.

Det eksisterer mange handlingstyper , men det er uvisst hvor mange som vil reflekteres ut i søketreffene til Google. Det er også slik at Google konstant er i endring, man kan ikke basere seg på at det man lager en dag - fremstår på samme måten neste år.

Selv om du ikke bryr deg om semantisk web, Google eller andre ting, er det også fordeler for brukerne dine!
Semantisk web muliggjør at blinde kan lese innholdet bedre, det eksisterer skjermlesere som kan forstå det kontekstuelle. Et tall på et nettsted kan være hva som helst, men semantisk web definerer konteksten til data og en eventuell struktur (hierarkisk eller lineær)..

Den beste type SEO / SMO du kan utføre, er å lage innholdet ditt for brukerne - ikke for maskiner. Søkemotoroptimalisering i dag, er ikke keywordstuffing og annen overtro, det er rett å slett å skrive god kode og implementere semantiske elementer - der dette ikke krever alt for mye innsats. Har man for eksempel en database som spyr ut data i en webmal, kan man med små grep lage nettstedet sitt semantisk. Man kan med enkle grep også lage JSON-LD API-er og annet knask.

tirsdag 9. september 2014

Overkommelig priset OLED er her!

Endelig har det kommet overkommelig priset OLED-TV på markedet, i form av LG sin modell EC930V, også kjent som EC9300V i det store utland.
I motsetning til menneskeføtter,
får ikke denne fotsopp eller gnagsår.
Fotograf: Olav Alexander Mjelde

LG er den første fabrikanten som har klart å lage OLED som ikke koster femten armer og femten føtter. Denne tven koster bare 7 armer og 3 føtter.

Når prisen er ferdig diskutert, er det gjerne slik at folk lurer på "hva er forskjellen", "hvorfor skal jeg oppgradere" eller "skal jeg oppgradere?". Jeg vil ærlig talt si at det spørs på om du er fornøyd med TV-apparatet du har fra før og det spørs hva du eventuelt ikke er fornøyd med.

OLED i dagens versjon, har sine styrker og svakheter, som alt annet. Hvis du tror at du får en perfekt TV, ved å kjøpe en OLED; er det egentlig bare å vente på noe annet. (Kanskje laser-tv, hvis det blir noe av?). Personlig tror jeg at det aldri kommer et perfekt produkt, hvis man har for høye forventninger.

Styrkene til OLED

Betraktningsvinkel (OLED bak,
LED-LCD fremme). Dette er ca 30 grader,
altså langt fra ekstrem vinkel.
LGens kurve, gjør at man kan se
på tv, uten å vri apparatet.
Fotograf: Olav Alexander Mjelde
Teknologien har mesteparten av sine gode egenskaper på grunn av den bakenforliggende teknolgien. OLED-TVer kan kontrollere hver eneste piksel, alt lys kan slås av eller dimmes invididuelt. Dette omtales ofte som uendelig sortnivå (sort er sort, ikke grått), du får ikke "halo effekter", du får ikke "light bleed" (kjent som lyslekkasje).


I tillegg sies det at OLED skal gi bedre fargekontroll, men dagens generasjon er ikke perfekt. OLED deler også en egenskap ved plasma, ved at man har en varierende lysstyrke. Hvis skjermen er helt hvit, vil det ikke være samme lysstyrke som hvis deler av den er sort. Dette er noe man i praksis venner seg til fort.

OLED-skjermen har også en utrolig responstid, hver piksel kan oppdateres avhengig av de andre. I motsetning til LCD med LED kant (eller baklys), er det ikke et flytende panel som gjennomlyses. Pikslene er små organiske leds, faktisk 4 stykker per piksel. (Rød, Grønn, Blå og Hvit).

OLED i praktisk bruk

I praktisk bruk, vil du merke forskjellen ved at
OLGA 55, eh, LG OLED 55" mente jeg.
Fotograf: Olav Alexander Mjelde
  • Du har en enorm betraktningsvinkel
    • Farger blir ikke utvasket
  • Kontraster er veldig gode
    • Skikkelig punch i bildet
  • Sortnivået er intenst
    • Det er nesten som om tven er avslått og plutselig kommer objekter på skjermen. Særlig på kveldstid vil du få en utrolig effekt.
  • Ingen "tear" i bildet
    • Pikslene oppdateres hver for seg, derfor får man ikke etterslepsproblemet som gir revnet bilde.
  • Veldig rask oppdatering av panelet
    • Utmerket for gaming, men man merker også forskjellen under vanlig titting.
  • Ingen lyslekkasje (fremstår på vanlige LED-LCD som grått langs kanter og i hjørner)
  • Ingen clouding (det er ikke grå skyer, der det skal være sort.)
  • Ingen halo effekt (at det lyser rundt et objekt, i en sort scene)
LG 55EC930V, et minimalistisk A/V-møbel som i visse tilfeller
godkjennes av bedre halvdeler.
Fotograf: Olav Alexander Mjelde

lørdag 2. august 2014

Playstation now er tilgjengelig i beta

Strømmetjenesten playstation now er nå tilgjengelig i beta. Dette er en funksjon som sikkert en del folk har gledet seg til.

Playstation now lar deg strømme spill, i første omgang er det utvalgte playstation 3 spill.

Les mer hos Sony: https://www.playstation.com/en-us/explore/psnow/

onsdag 30. juli 2014

Få kontroll på prosessorviften din

Mange irriterer seg over bråkete datamaskiner, men det er ikke alltid at løsningen er å skifte den ut. I noen tilfeller er det nok å fjerne støv i maskinen, i andre tilfeller er det fysiske komponenter som bråker.

Særlig er dette tipset hendig hvis du har en bærbar datamaskin, hvor du ikke kan støyisolere kabinettet og utskiftning til stillegående vifter er vanskelig eller umulig. Det er på grensen til flaut å sitte på en konferanse, i det viften din begynner å jage.

Ting som kan bråke i en datamaskin

  • Vifter
  • Harddisker
  • Optisk enhet (DVD, CD-ROM og annet)
Tiltak for å få det stille
  • Akustisk isolasjon av kabinett
  • Utskiftning av vifter
  • Forbedre kjøling
    • Metallisk kjølepasta med bedre termisk ledeevne
    • Bedre kjøleribbe eller vifte
    • Forbedre luftflyt gjennom kabinett
    • Lapping av prosessor (anbefales ikke)
  • Deaktivere programmer som bruker mye CPU-tid
Det er mange justeringer man kan
gjøre, som fører til lavere temperatur
Flere av tiltakene er ikke mulig å gjøre på en bærbar datamaskin, du kan ikke montere en enorm prosessorkjøler i en ultrabook. Det er som regel mulig å skru av heatpipes (kjølerør) og påføre en kjølepasta med bedre termiske ledeegenskaper. Man kan som regel  rense viften og du kan gjerne justere prosessorens strømalternativer.

Få ned temperaturen

Det viktigste trikset er å få ned temperaturen og derfor behov for kjøling. Men det er også noen andre "skitne" triks vi kan gjøre, som å installere programvare for å overstyre prosessorviftens tilstander.

NoteBook FanControl er en av mange verktøy som kan brukes, her kan man legge inn profiler og tilstandsnivå på viften. Det er viktig at man skjønner at man ikke kan slå viften helt av. Under høy belastning, er det selvsagt et behov for å kjøle prosessoren. Men hvis temperaturen er rundt 50-60 grader, kan du velge å kjøre viften på 0% hvis du ønsker.

Prosessoren i min ultrabook tåler mye mer enn de 85C som står i skjermbildet her (faktisk teoretiske 105C skal den tåle). Men det er farlig å gå helt til grensen, på grunn av at man ikke har en 100% nøyaktig måling av prosessortemperaturen. Det er jo flere kjerner inne i prosessoren og de har litt avvik i temperatur. Kjernene ligger under et "skall", som kjøleren er koblet på. Det vil også være litt ujevn belastning på de forskjellige kjernene, som betyr at de kan ha flere graders avvik til tider.

Man må også tenke på at prosessoren trenger tid på å kjøle seg ned. Særlig i en ultrabook som baserer seg på luftkjøling, vil de termiske egenskapene medføre at vi trenger tid på nedkjøling. Derfor må maksimal vifte gå på, lenge før den teoretiske maksimale temperaturen. (se f.eks. Tjunc hos Intel på en vilkårlig valgt prosessor: http://ark.intel.com/products/65714/Intel-Core-i7-3517U-Processor-4M-Cache-up-to-3_00-GHz ).

Nå som jeg har forklart hvordan det henger sammen, vil kanskje noen tenke at de kan kjøre 0% vifte frem til de når 85 grader celsius. Joda, det kan du fint gjøre. Men du vil veldig fort nå 85C uten kjøling, samt du vil ved 85C gå fra 0% DC (duty cycle) til 100% DC. Overgangen vil være ekstremt irriterende.

Faktisk er ujevne overganger i vifte såpass irriterende at jeg har laget nye bioser for de fleste skjermkortene jeg har eid gjennom tidene. Viftekontroll er ikke alltid produsentenes styrker, de går gjerne fra 0 til jagerfly.

Digresjonen min ble litt lang nå, men jeg vil anbefale å gå for en stegvis viftekontroll. Faktisk vil jeg si at på det laveste nivået, bør du gå for et viftenivå du så vidt ikke hører (eller så vidt hører). Du bør ikke gå for 100% stillhet, med mindre maskinen din står mye uten å bli brukt. Årsaken er igjen at du veldig fort vil gå over på neste "up threshold" og du vil oppleve det som jagende vifte.

Innføringsguide - Utvikling for Google Chrome APP

Denne innføringsguiden vil ikke ta for seg noen ting rundt det å skrive kode, eller å publisere en App. Formålet med guiden er å gjøre deg kjent med de tre typene apper man kan snakke om
  1. Hosted App (webapp)
  2. Extension (utvidelse / innstikk)
  3. Packaged App (app som er mulig å pakke for nedlasting)
Før man i det hele tatt skal vite noe om hvor mye jobb det er, må man finne ut hvilken av de tre typene som er mest egnet for det man vil få til, med de rammene man har.

Jeg anbefaler som et første steg å kikke på: Choosing an App type
Det er enkelt å følge flytskjemaet og finne ut hvilken type App man bør lage.

Bloggen min er nå tilgjengelig som en hosted app
det vil si at den kan installeres i Google Chrome
sin applikasjonskuff. >> Installer bloggen <<
For noen vil det være viktig å få en viss type funksjonalitet, i så fall vil man muligens utelukke noen av typene. Eksempelvis vil en extension fungere som en utvidelse av nettleseren. En extension kan være en App som tar skjermbilder av nettsider, finner relevant innhold eller annet. Extension har tilgang til en del APIer.

En hosted App, altså en Webapp - ser ofte ut som en vanlig nettside. Den kjører på ditt eget webhotell. I praksis er dette den enkleste formen for App du kan lansere i Google Chrome Appstore. Hosted app fremstår mer som en lenke, den vil dog havne i applikasjonsskuffen.

Packaged app er best egnet for apper som skal fremstå som det folk forbinder med apper. Men det stiller krav til innhold og funksjonalitet, at du kan pakke det ned - for nedlasting. Eksempel kan være en kalkulator, et tegneprogram eller lignende.

Når du har valgt hvilken type app du skal ha, er det neste steget å ta fatt på igangsettingsguidene til Google.

Eksterne lenker

tirsdag 29. juli 2014

Bloggen kan installeres som en Google Chrome APP

icon_128.png og manifest.json komprimeres og lastes opp på
Google Chrome sin utviklerside, deretter laster man opp
skjermbilder og promo-bildene.
Etter litt programmering for en klient, fant jeg ut at jeg skulle lage en Chrome APP.
Jeg har større planer enn det jeg endte opp med, men jeg måtte jo lage min egen "hello world" (det er en slags basic / helt enkel kode man lager, for å se om man får til noe).

Det var veldig enkelt å lage en slik type app (self hosted). I praksis betyr det at Appen fungerer som en lenke til nettstedet. Den vil dog ligge i applikasjonsskuffen til chrome. Du må også lage ikon til Appen, samt du må lage skjermbilde(r) og du må lage minst en stk. banner (helst tre, men jeg lagde bare en).

Det er også en JSON manifestfil du må fikle litt med.

Resultatet blir en app ala: https://chrome.google.com/webstore/detail/olav-alexander-mjelde/bcmlknapffmfojgppldoidendbiiendg?utm_source=plus

Mitt neste prosjekt blir nok en extension (utvidelse / innstikk).

onsdag 16. juli 2014

Problemer med WiDi eller WHDMI-overføring på 5Ghz båndet?

Ping pong, din dong!
Hvis du sliter med trådløs overføring til din TV, Projektor eller en annen medieenhet, har du helt sikkert gått gjennom alle kanalene i routeren din. Hvis det ikke hjalp, bør du starte feilsøking for å finne ut om det er en kollisjon.

Sett i gang en ping i kommandolinjen, se om pingen varierer når du gjør andre ting. Eksempelvis: Se om ping endres når du strømmer medie trådløst.
Hvis det ikke hjelper å skifte kanaler, bør du justere ned maksimal båndbredde på AC-routeren din. På min router, stod den på 1300 Mbit, noe som gjør at bølgelengden er bredere. Selv om jeg endret kanaler, fikk jeg interferens og det var ganske mye pakketap.
Her har jeg justert ned til usle 600 mbit.
I noen tilfeller, fikk jeg ping mellom 70-1000ms, av og til fikk jeg tidsavbrudd. Ved å justere ned maksimal teoretisk båndbredde til 600 Mbit, har jeg gode pingtider. Fikk 21 ms mot bredbåndstesten og jeg kan nå sende trådløst media på 5Ghz båndet, uten interferens.

Hvordan knytte epost-lenker til GMail

Mange har nok sett seg lei av å høyreklikke på lenker og velge "kopier...", men det er enkelt å omgå!
Dette ikonet må du trykke på (diamantene)
  1. Det første vi gjør, er å installere Google Chrome (ekstern lenke).
  2. Deretter må du starte Google Chrome og logge deg inn på Gmail. 
  3. Se oppe i adresselinjen, helt til høyre. Det er et ikon som står ved siden av stjernen (de to diamantene). Klikk på det ikonet og velg "Tillat", samt trykk på "Ferdig"-knappen.
For å teste at det fungerer, >> klikk her <<

Hvis du vil fjerne dette fra Google Chrome, finner du protokollbehandleren du opprettet her: chrome://settings/handlers

tirsdag 15. juli 2014

BenQ W1300 møter BenQ W1500

Når mange projektorprodusenter er på vei ut av markedet, kommer BenQ inn med stil.  BenQ W1300 er en projektor som har høstet mye positiv omtale og den har en svært overkommelig listepris, men hvordan er den i møte med sin storebror, BenQ W1500?

Forutsetninger for testing
For å teste de mot hverandre, har jeg brukt modusene som sies å være det som er nærmest nøytralt. Selv om jeg ikke har lest tester der de sammenlignes, har jeg lest tester av begge to.
Begge ble derfor satt i øko-modus, begge ble satt i cinema og jeg deaktiverte andre "triks" med bildet. Dette gir relativt nøytrale bilder, BenQ har fått mye skryt for å ikke justere for mye på projektorene sine.


BenQ W1300 og BenQ W1500 møtes i duell, her prosjekterer
de mot en hvit vegg. 

Jeg kjørte "dual view" ut fra recieveren min. W1500 ble testet både kablet og trådløst.
Begge projektorene ble testet mot hvit vegg, som egentlig heller litt mot gult. Derfor er ikke testen perfekt.

Jeg testet også begge mot grått lerret, nærmere bestemt ikea tupplur (matt side). Dette er heller ei en perfekt måte å teste de på, men det er en god måte å se om det virkelig er en differanse i lysstyrke.

Klarte jeg å se forskjell?
Fargemessig, er det slik at W1300 i kino+øko heller mer mot rødt enn W1500, som heller mer mot grønt. Dette kan man kanskje kalibrere for å utjevne.

I tillegg er det mer dybde i bildet på W1500, jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det bedre.
Eksempel kan være en mur, den ser mer ekte ut på W1500 og har mer detaljer, det er nesten som om den har flere farger til rådighet. 

Her prosjekterer BenQ W1300 og
BenQ W1500 mot den matte siden av
en grå IKEA Tupplur. Taklyset er på.

Jeg fikk litt flashbacks til gamle skjermer med færre farger. Det er selvsagt ikke en like ekstrem overgang som man hadde der, men det er inntrykket jeg fikk. Det ble rett og slett flere detaljer og ting så dypere ut, det så mer "riktig" ut. Selv animasjonsserien archer, der fremstod huden som "bedre", fargen så mye bedre og dypere ut.

Hvordan er viftelyd?
W1500 har en litt annen viftelyd, jeg er usikker på om den er stillere - eller om viftesusen bare er mer behagelig. Ingen av de er for bråkete i økomodus, men de bråker en god del i normal-modus (samt i 3D).

Spilling
Når det gjaldt spilling, skal W1300 være raskere enn W1500.
Noen av testene av W1500, sa at den hadde veldig høy latens.

Selv om jeg først slet med høy latens, ustabil trådløs kobling og mye artefakter, løste det seg ved å flytte routeren et par titalls centimeter. Problemet mitt var altså interferens med min AC-router.


Jeg må ærlig talt si at når jeg kjørte dual view, kunne jeg se at trådløs kobling mot W1500 var en anelse tregere enn W1300. Det var dog bare mulig å se når jeg byttet kilde eller det var helt spesielle overganger. 

Under spilling merket jeg ikke noe til input lag, selv om den i noen tester sies å være astronomisk.

Irritasjonsmomenter / bugs
Det er også et par små irritasjonsmomenter med både W1300 og W1500.  Blant annet er det slik at de glemmer at jeg har satt på mute. Jeg ønsker jo ikke at projektoren skal spille av samme lyd som jeg får gjennom recieveren, men de klarer åpenbart å glemme dette.

En annen litt irriterende ting merket jeg på W1500, når den søker etter trådløs input, lukker den menyen.  Jeg vet ikke om det samme problemet er på W1300, hvis den søker etter input på HDMI1 for eksempel (har ikke testet det).

BenQ W1300 jeg kjøpte, har også to feil: 

  • Pikselforskyvning i bunnlinjen (nederste piksellinjen er ikke helt rett). 
  • Skygge på toppen (tre striper som går litt inn på bildet)
Jeg antar at de to feilene på W1300 er bare produksjonsfeil på den ene projektoren.

Utseende
W1300 og W1500 er begge relativt "ok". De er ikke direkte fin noen av de, men jeg vil personlig holde en fing på BenQ W1300 sitt design.  BenQ W1500 har en mørk sølv midtramme, mot en lys sølv midtramme på W1300. W1300 virker mer kompakt, på grunn av at den skrår innover i bunnen.
Riggen for dual view BenQ.

Fotavtrykket er nærmest identisk, men i kubikkmeter, er nok W1300 mindre. 
Det har dog ingen ting å si, siden du uansett vil se toppdeksel av projektoren.

Begge har identisk fjernkontroll, begge har en skikkelig billig-følelse på lens-shift vrideren. 
For all del, det er ikke en knapp man justerer mye på, men jeg synes det er litt for plastic fantastic. Du glemmer dog de knappene, når du ser på bildet. Projektoren rett å slett leverer så pass bra bilde.

Ekstrautstyr
Begge kom med 1 stk 3d-brille av type "New 3d glasses II", begge hadde strømkabel og manual.
BenQ W1500 kommer også med en trådløs sender (5 Ghz), som skal sende tapsfri 1080p. I tillegg kom W1500 med en fiffig bæreveske, samt en usb-adapter til den trådløse WiDi-senderen.


Oppsummering - hvor forskjellig er W1300 og W1500
BenQ W1300 og BenQ W1500 fremstår som relativt like, hvis man ser bort i fra bedre bildebehandlingskrets på BenQ W1500, samt høyere lysstyrke enn BenQ W1300. BenQ W1500 er oppgitt til 2200 ansi lumen, mot 2000 ansi lumen på BenQ W1300.

For de fleste vil nok BenQ W1300 være mer enn lyssterk nok, særlig de med mindre rom uten lyskontroll.
260 Cm bredt bilde, prosjektert av BenQ W1300.
Imponerende saker, særlig for den prisen.

Personlig følte jeg at i noen scener, ble det for mye lys med BenQ W1500. Kast på linsen er også veldig forskjellig, de er nesten "motsatt". W1500 vil være best for den med et mindre rom (kortere avstand enn 4 meter), med mindre man vil ha 120"-150"++.

Jeg har lest at BenQ W1500 er mer plasseringsvennelig, men det stemmer ikke for de som må ha 5+ meter avstand. BenQ W1300 er for meg på en måte mer fleksibel, med tanke på plassering. Men samtidig fungerte jo W1500 sin trådløse overføringen til spilling (overraskende nok).

BenQ W1300, nattens ridder.



  • Er BenQ W1500 verdt 5.000 mer enn BenQ W1300?

W1500 har litt bedre bilde, samt bedre bildebehandling. Den har litt mer lysstyrke, den har trådløs kobling. BenQ W1500 har også stereo-høyttalere innebygget, mot mono i BenQ W1300.

Ellers er de nesten like. Er de tingene verdt 5.000 for deg? 5.000 kan du bruke på et grått lerret, eller du kan kjøpe masse øl, en Sony Playstation 4 eller en godstol?

Svaret mitt er: Ja, jeg betaler mer - for å ha mindre kabler. Min drøm er å få en elektriker til å montere eget strømuttak, der jeg vil henge opp projektoren. Det blir så minimalistisk som det kan bli.

I mine testinger, var differanse i input-lag såpass lite, at jeg kan leve med det.
Jeg får en projektor som er mer plasseringsvennelig, siden jeg slipper å strekke HDMI.

Det er også mulig å ta med projektoren i vesken, den trådløse senderen og kjøre takeout-kino.

Man kan i teorien gjøre det med W1300 også, men da må man ha større avstand og hdmi-kabel, samt man må kjøpe en bæreveske i tillegg.

torsdag 22. mai 2014

Omregning mellom tallsystemer

Før man prøver å regne mellom tallsystemene, er det viktig at man vet litt om de. Les gjerne blogginnlegget mitt om tallsystemer, hvis du ikke er stø på dette fra før.

Veldig kort om tallsystemer

Det er fire tallsystemer jeg skal ta for meg her: Desimalt, Binært, Hexadesimalt og Oktalt.
Jeg låner tabellen fra blogginnleggt mitt om tallsystemer, der jeg skrev om blant annet notasjon.

DesimaltBinærtHexadesimaltOktalt
102168
Årsaken for at jeg drar inn notasjonstabellen, er at grunntallet brukes i omregninger. For å huske hvordan, må man nesten ha de tallene der i hodet. Desimaltall (titallsystemet) inneholder tegnene 0-9 (10 tall). Binært inneholde 1 eller 0 (2 tall), hexadesimalt inneholder 0-9 + A-F (10 + 6 = 16), oktalt inneholder 0-7 (8 tall).

Binært til desimal tall

Jeg går rett på regnestykket og forklarer etterpå:
11012 = 1 * 2^3 + 1 * 2^2 + 0 * 2^1 + 1*2^0
11012 = 8 + 4 + 0 + 1
11012 = 1310

For å skjønne regnestykket, tar jeg den første linjen og fargelegger den:
11012 = 1 * 2^3 + 1 * 2^2 + 0 * 2^1 + 1*2^0

Som man ser, vil der det er 0 i binære tall, legges inn 0 i regnestykket, i motsatt tilfelle 1.
De binære verdiene ganges med grunntallet 2^X, hvor potensen X synker i verdi mot tallet til høyre. Høyeste X-verdi er antall siffer -1 (4 siffer gir 3). 
  • Potensen til grunntallet er tilsvarende sifferposisjon sett fra høyre (starter med 0).
Hvis det er fire siffer, begynner det med ^3, deretter ^2, ^1 og så ^0.

Årsaken for at jeg poengterer dette, er at man har samme type omregning for heksadesimale til desimale tall, men grunntallet vil jo der være 16, ikke 2.

Omregning fra hexadesimalt tall til desimaltall

5016 = 5 * 16^1 + 0* 16^0
5016 = 80 + 0
5016 = 8010

Vi ser altså at grunntallet 16 nå tas inn i samme regnestykke, ved konvertering fra heksadesimalt til desimaltall. Ellers er det samme logikk, vi tar ett tall om gangen, først tallet 5, dette ganges med grunntallet opphøyd i sifferposisjon, sett fra høyre.


Omregning fra desimale til binære tall

Hvis vi vil finne 5010 på binær form, må vi huske at binære tall er totallsystemet.
Derfor tar vi heltallsdivisjon og samler på rest, helt til svaret blir = 0.

50 : 2 = 25, med rest lik 0
25 : 2 = 12, med rest lik 1
12 : 2 = 6, med rest lik 0
6 : 2 = 3, med rest lik 0
3 : 2 = 1, med rest lik 1
1 : 2 = 0, med rest lik 1

Svaret blir å lese rest oppover, som gir: 5010 = 110010

Omregning fra desimale til hexadesimale tall

Hvis vi vil finne 3510 på hexadesimal form, må vi huske at hexadesimale tall har 16 tegn.
Derfor tar vi heltallsdivisjon og samler på rest, helt til svaret blir = 0, lik forrige eksempel:

35 : 16 = 2, med rest lik 3
2 : 16 = 0, med rest lik 2

Svaret blir å lese rest oppover, som gir: 3510 = 2316 

Heksadesimal verdi av binært tall

Hvis man har et binært tall og man vil slå dette opp i tabell for omregning, skal man først dele opp det binære tallet i grupper à 4 bits. 

Eksempel: 11101101
Deles opp i: 11102    1101

Når det er gjort, kan man slå opp i tabellen:
DesimaltBinærtHexadesimaltOktalt
0000
1111
21022
31133
410044
510155
611066
711177
81000810
91001911
101010A12
111011B13
121100C14
131101D15
141110E16
151111F17
Her ser vi at:                  11102    11012
Har heksadesimal verdi: E16        D16 
Sett sammen gruppene: 111011012 = ED16 

Binær verdi av heksadesimal tall

Dette blir i stor grad det samme som forrige eksempel, men i motsatt retning.
La oss si at vi har den heksadesimale verdien: 9F16

Først deler vi opp:               916                F16
Slår opp binære verdier:     10012                   11112
Setter det sammen:   9F16 = 100111112

Var alt dette gresk? I så tilfelle anbefaler jeg å lese blogginnlegget mitt om sammenhengen og logikken bak tallsystemene.