torsdag 30. oktober 2014

Sonos, what is it good for?

I en hverdag hvor stadig flere ønsker å få en høyere Wife Acceptance Factor (WAF) i sine hjem , er det ikke rart at produkter som Sonos har tatt av. Kvinner flest har ikke applaudert sine menn for å skaffe flere store bokser med like mange knapper og kabler som en romstasjon. Unntak eksisterer selvsagt, så slike bokser vil nok i stor grad også eksistere på markedet.

Nå er det ikke slik at det ene nødvendigvis utelukker det andre, man kan for eksempel kombinere Sonos med en vanlig stereo, om den er gammel eller ei. Fremfor å strekke lange kabler over gulvet, satser Sonos på å lage et trådløst nettverk mellom sine egne enheter.

Dette høres jo ut som en genial idè, hvorfor har ikke andre tenkt på det før? Man kan si det sånn at tiden har gjerne ikke vært moden, det går med veldig mye båndbredde hvis man skal strømme i mange kanaler. I tillegg er det jo slik at strømming av musikk begynte å ta av for ikke alt for mange år siden. Før det var man avhengig av å spille av MP3-filer og dette gikk gjerne ikke hånd i hånd med trådløse soner som Sonos kan ha.
Sonos Playbar, lydplanke som også kan brukes som et trådløst musikkanlegg.

Sonos sitt konsept var fra tidlig av at man skulle ha soner i sitt hjem, hvor man kunne spille musikk. De fleste vil ikke ha utallige kabler over gulvet og ønsker ikke rive ned veggene sine, derfor fant Sonos ut at de skulle satse på trådløs overføring.

Høyttalermodellene Play ble født og fikk etter hvert flere søsken i forskjellige størrelser og en etterlengtet lydplanke med navnet Playbar. Det eksisterte også lenge en "Sonos Controller" boks som var laget dedikert for å styre Sonos-enhetene, men nå satses det primært på å styre Sonos gjennom  smarttelefon eller nettbrett.

Lydnivået til Sonos kan man styre med en vanlig infrarød fjernkontroll.

 Forskjellige Sonos-enheter 

Det eksisterer en god del Sonos-enheter, men det er ikke så vanskelig å skaffe seg oversikten. Jeg har laget en punktliste her for å vise hva som eksisterer av komponenter.

  • Høyttalere
    • Play 1
      • Dette er den minste modellen, kommer i hvit og sort.
    • Play 3
      • Mellomste bukkene bruse, kommer i hvit og sort.
    • Play 5
      • Dette er den største Sonos enheten, sett bort i fra playbar og subwooferen
    • Sub
      • Subwoofer eller basshøyttaler om du vil, gir deg ekstra punch. Hører særlig hjemme i en hjemmekino, men kan også med fordel brukes til musikk. Den er veldig elegant og plassbesparende, kan til og med vegghenges med en skjult brakkert.
  • Lydplanke
    • Playbar
      • Med sine 9 høyttalerelementer og 9 forsterkere, samt 27 moduser for DSP - er denne rakkaren flink til å emulere ekte hjemmekinoanlegg.
  • Strømmebokser
    • Connect
      • Denne boksen kan du bruke på eksisterende anlegg, for å gi strømmemulighet med Sonos App.
    • Connect:AMP
      • En liten og nett 2-kanals forsterker med sub-ut. Kan brukes for trådløse bakhøyttalere sammen med playbar, men da mister man sub-out (pga. båndbreddebegrensninger).
  • Nettverksbro / boost
    • Bridge
      • En bro mellom trådløst eller kablet nett, ikke lenger nødvendig.
    • Boost
      • En boost-enhet hvis du skal ha mange soner over lang avstand, eller hvis du skal bruke både Playbar og Sub trådløst i samme rom. (Det krever at boost eller en annen avspiller er kablet til nettverket).

Kobling av Sonos

Inntil nylig var det slik at man måtte enten kable en av høyttalerne inn i nettverket sitt, eller kable inn bridge. En oppdatering fra Sonos fjernet dette kravet, nå kan man kjøre alle enhetene trådløst etter man har satt opp systemet første gang. Hvis man skal ha mange soner over lang avstand, kan man utvide med en Sonos Boost.

Komme i gang med Sonos

Sonos Sub til venstre, kommer bare
i pianolakk.
Som man ser av tabellen ovenfor, er det slik at det er mange Sonos-enheter. Men dette betyr ikke at du må kjøpe mange enheter. For å starte ditt Sonos-eventyr, kan du kjøpe så lite som en høyttaler, for eksempel Play 1. La oss si at du vil starte med den på kjøkkenet ditt. Du kjøper i så tilfelle en Play:1, setter den opp i følge manualen, navngir den som en sone (for eksempel kjøkken) og plasserer den på ønsket plassering. 

Når det er gjort, kan du begynne med Sonos.

Bygge ut soner med Sonos

Sonos sub, fin for øyet som ser
og øret som lytter
Du kan utvide med flere soner, kanskje du vil ha en Play 3 på soverommet?  Sammenkobling av enheter og navngivning av soner gjør du gjennom Sonos-appen. Appen er veldig lettfattelig og intuitiv å bruke. Etter du har begynt å like systemet, er det slik at du kanskje finner ut du vil ha en lydplanke til TV-apparatet ditt. 

Lydplanken er kanskje den enheten som kan gi mest hodebry, her må man vite en ting eller to.
Sonos Playbar har bare optisk tilkobling for lydoverføring, dette betyr at mange TV-apparater ikke vil sende 5.1, hvis kildene er eksterne. 


Av litt eldre TVer, er det nesten utelukkende Sony og Toshiba som kan sende 5.1 videre ut fra optisk, hvis kilden er for eksempel HDMI. Mange TVer kan sende ut 5.1 fra IDTV (egen TV-tuner) eller apper som er bakt inn i smart-tven, eksempelvis Netflix eller HBO.

Fremgangsmåten for å aktivere 5.1 vil differensiere fra TV til TV, men du må sette TVen til å gi ut lyd som Dolby Digital 5.1 (Ikke Dolby Digital Plus, DTS eller annet). Noen TVer har "auto"-moduser og noen har flere steder du må velge instillingene.

LG sin OLED-TV, LG 55EC930V støtter 5.1 Dolby Digital ut gjennom optisk, selv om kilden er HDMI. Det kommer ikke frem av manaualen og det er ikke nok å bare sette den til Dolby Digital 5.1.

Jeg har tatt noen bilder av menyvalgene man må gjøre, det er relativt enkelt hvis man vet om det.
Følgende innstillinger er altså fra LG OLED-TV og er ikke identisk på alle TV-er.

Hvis man bare skal ha optisk ut, kan man velge LG Sound Sync (Optisk).
Men det gjør ingen ting at både HDMI og Optisk ut er aktivert.
Det viktige på dette bildet, er at digital lyd er på Auto - ikke PCM.




DTV Lyd-instilling må være Dolby Digital. NB! Forrige bildet må være
satt opp som Auto, ikke PCM. Ellers vil ikke denne instillingen gjelde.

For å bekrefte at du får 5.1 lyd, går du inn i Sonos appen og går på Instillinger -> Om mitt Sonos system.
Hvis du ikke klarer å få 5.1 ut her, er sannsynligheten stor for at din TV
ikke er laget for å sende ut 5.1 over optisk, produsenten sparte kanskje 5 kr.
I så tilfelle må du få tak i en HDMI Audio Extractor ,som er en boks
som lar deg hente ut optisk / toslink fra en HDMI-kabel.
Er TVen din ny nok til at den har ARC; bruker du bare denne.
Hvis ikke, må du bruke en HDMI-svitsj i tillegg. I så fall vil jeg ikke
anbefale Sonos Playbar, med mindre du kan leve med å svitsje lyd i tillegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar