mandag 14. april 2014

RSS - Fremfor å jakte nyheter og innhold, kan du få de levert på et sølvfat.

Er du lei av å jakte nyheter og oppsøke nettsteder, for å lete etter nytt innhold?
La Really Simple Syndication (RSS) gjøre jobben for deg!

Hva er RSS?

Hvis du ser dette tegnet, tyder det på
at nettstedet du besøker - har RSS strøm
tilgjengelig for aggregering.
RSS er en teknologisk implementering av levende bokmerker og nyheter. Det er flere standarder innenfor RSS, men til felles har de alle - at de er basert på XML-dialekter basert på RDF og som regel benyttes for å videreformidle innhold skapt i innholdsmotorer.

Hvor brukes RSS?

De vanligste kildene for RSS, er blogger, nettsteder med nyheter og aviser. De vanligste stedene å sammenstille RSS-strømmer, er ofte samme steder som kildene. På en blogg, kan man gjerne vise relevante innlegg fra en "søsterblogg", eller fra en autoritativ kilde som omfavner de samme emnene.

Har man en reiselivsblogg, ønsker man gjerne å ha RSS-strøm fra andre reiselivsblogger. Fremfor å legge inn lenker og tekst selv, sørger RSS-strømmene for å oppdatere innholdet automatisk.

GeoRSS

En nyttig avart av RSS, er GeoRSS. Som navnet tilsier, er dette en RSS med Geolokasjon bakt inn.
I likhet med vanlig RSS, kan denne inneholde en god del informasjon om artikler, blogginnlegg eller lignende - men den kan i tillegg inneholde geokoder. GeoRSS er vanligvis implementert i kartløsninger, Google Webmaster Tools og andre tjenester, det lokasjonsdata kan være med på å rangere søketreff, basert på vekting av brukerens posisjon - opp mot innholdets lokasjonsdata.

Relatert lenke: http://www.georss.org/

Hvorfor bruke RSS?

Årsaken for å bruke RSS, er at du effektivt flytter PULL-informasjon (det du må oppsøke aktivt) til PUSH-informasjon (det som skyves på deg). Fremfor at du må oppsøke alle nettsteder og aviser som du vanligvis gjør - bare for å bli skuffet når de ikke er oppdatert, vil du nå kunne bli varslet automatisk ved nye innlegg. Applikasjonen eller nettstedet du bruker som en klient, vil mate deg med strømmen av innlegg.

Hvordan bruke RSS?

Det er enklere enn du tror! Du kan laste ned APP til smarttelefoner, nettbrett, du kan bruke nettleseren din eller en klient for e-post.

Eksempel på en Android RSS-aggregator: Feedly (Google Play), tilsvarende eksisterer for samtlige operativsystemer. Man kan også aggregere det rett i blogger og nettsteder, med støtte for slikt (eksempelvis WordPress).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar