|
Ytrefilet fra kortvekkistan |
Hvis du er som meg, sliter du med at mange baller i lufte lett fører til at du svir sausen - eller oversteker kjøttet. Jeg foretrekker en medium rare biff, men den konkurrerer med sausen, grønnsaker og andre komponenter av et vellykket måltid. Hvordan skal du klare å lage alle tingene samtidig - og hvordan skal du klare å gjenta suksessen?
Jeg sier: Sous Vide! Du bruker lenger tid på kjøttet, du får mindre stress på kjøkkenet og du får et godt resultat - som du kan gjenta - gang etter gang!
Ingredienser (for en person, gang med 2 for 2 personer, 3 for 3 personer)
|
Grønnsaker fra Rema 1000 |
- 3-400 gram ytrefilet
- 1/2 rødløk
- 1/2 gul løk
- 4 cherrytomater
- En klatt smør eller marinade til kjøtt
- Havsalt
- Grov pepper
- Finhakket ferks timian
- 1 Sopp (stor)
- Hvitløk og smør til å lage hvitløksmør
- Stor potet for baking (ev erstatt med ris, hvis ønskelig)
Preparering:
|
Sous Vide maskinen fra OBH Nordica |
- Rens og kutt opp 1/2 rødløk og 1/2 gul løk. Vask sopp og cherrytomatene, rull de i olje, strø over litt grovkornet salt og finhakket timian. Lag litt hvitløksmør.
- Krydre kjøtt med litt salt og pepper
- Gjør klar vakuumposer som overlapper kjøttstykkene med 2.5C på sidene og 7Cm i lengderetningene.
Hvis ønskelig, legg inn marinade eller litt smør (en halv teskje for eksempel).
Kjøttstykkene vakuumpakkes deretter med vakuum-maskin, i egnede poser.
- Vask potet og stikk hull i bunnen av den med gaffel
- Ta grovsalt i bunnen av en ildfast form, legg poteten oppi
- Fyll Sous Vide med vann, nok til å dekke vakuumposene man skal ha oppi (ca 3-4cm lenger opp enn bredden på kjøttstykkene)
- Start Sous Vide-maskinen, sett den på ønsket temperatur og 2 timer.
Når Sous Vide er klar for å gjøre sitt, tar du av lokket og setter inn vakuumposene.
|
Vakuumpakkemaskin fra OBH Nordica |
- Sett en alarm på ca 50 minutter
- Når alarmen piper, sett den ildfaste formen med poteter midt i stekeovnen.
- Se hvor lang tid Sous Vide har igjen og sett alarm på 15 minutter før Sous Vide er ferdig.
- Når alarm ringer, sett cherrytomater inn i formen som poteten er i (ikke ta ut potetene).
- Sett ny alarm på 15 minutter
- Stek løk til den blir gyllen, dryss så over sukkeret og la det karamellisere lett, før du tilsetter eplecidereddit. Smak til med salt og pepper.
- Når Sous Vide er ferdig - prioriterer du å ta ut den ildfaste formen (det er ikke farlig om kjøttet står lenger i sous vide).
|
Nam nam |
Siste fase
- Ta ut den ildfaste formen, hell over den stekte løken i et hjørne, dekk den til med sølvfolie - slik at den holder på varmen.
- Nå kan du ta ut posene fra Sous Vide, mest sannsynlig er det enkleste å løfte ut selve stativet.
Klipp opp posene, stek eller flamber kjøttet slik at det får stekeskorpe (høy temperatur og gjerne olje).
- Hvis du bruker olje, må du tørke kjøttet først
- Vann + olje = en dårlig dag på kjøkkenet.
- Velger du å bruke smør, trenger du ikke tørke de.
- Stekesosen kan du velge å ta vare på, for å helle over grønnsakene og kjøttet - når det er ferdig.
- Lag et kryss i toppen av poteten, og klem slik at poteten delvis skvises ut av skallet.
Deretter legger du inn en god klatt hvitløkssmør.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar