Særlig er dette tipset hendig hvis du har en bærbar datamaskin, hvor du ikke kan støyisolere kabinettet og utskiftning til stillegående vifter er vanskelig eller umulig. Det er på grensen til flaut å sitte på en konferanse, i det viften din begynner å jage.
Ting som kan bråke i en datamaskin
Tiltak for å få det stille
- Akustisk isolasjon av kabinett
- Utskiftning av vifter
- Forbedre kjøling
- Metallisk kjølepasta med bedre termisk ledeevne
- Bedre kjøleribbe eller vifte
- Forbedre luftflyt gjennom kabinett
- Lapping av prosessor (anbefales ikke)
- Deaktivere programmer som bruker mye CPU-tid
Det er mange justeringer man kan gjøre, som fører til lavere temperatur |
Flere av tiltakene er ikke mulig å gjøre på en bærbar datamaskin, du kan ikke montere en enorm prosessorkjøler i en ultrabook. Det er som regel mulig å skru av heatpipes (kjølerør) og påføre en kjølepasta med bedre termiske ledeegenskaper. Man kan som regel rense viften og du kan gjerne justere prosessorens strømalternativer.
Få ned temperaturen
Det viktigste trikset er å få ned temperaturen og derfor behov for kjøling. Men det er også noen andre "skitne" triks vi kan gjøre, som å installere programvare for å overstyre prosessorviftens tilstander.NoteBook FanControl er en av mange verktøy som kan brukes, her kan man legge inn profiler og tilstandsnivå på viften. Det er viktig at man skjønner at man ikke kan slå viften helt av. Under høy belastning, er det selvsagt et behov for å kjøle prosessoren. Men hvis temperaturen er rundt 50-60 grader, kan du velge å kjøre viften på 0% hvis du ønsker.
Prosessoren i min ultrabook tåler mye mer enn de 85C som står i skjermbildet her (faktisk teoretiske 105C skal den tåle). Men det er farlig å gå helt til grensen, på grunn av at man ikke har en 100% nøyaktig måling av prosessortemperaturen. Det er jo flere kjerner inne i prosessoren og de har litt avvik i temperatur. Kjernene ligger under et "skall", som kjøleren er koblet på. Det vil også være litt ujevn belastning på de forskjellige kjernene, som betyr at de kan ha flere graders avvik til tider.
Man må også tenke på at prosessoren trenger tid på å kjøle seg ned. Særlig i en ultrabook som baserer seg på luftkjøling, vil de termiske egenskapene medføre at vi trenger tid på nedkjøling. Derfor må maksimal vifte gå på, lenge før den teoretiske maksimale temperaturen. (se f.eks. Tjunc hos Intel på en vilkårlig valgt prosessor: http://ark.intel.com/products/65714/Intel-Core-i7-3517U-Processor-4M-Cache-up-to-3_00-GHz ).
Nå som jeg har forklart hvordan det henger sammen, vil kanskje noen tenke at de kan kjøre 0% vifte frem til de når 85 grader celsius. Joda, det kan du fint gjøre. Men du vil veldig fort nå 85C uten kjøling, samt du vil ved 85C gå fra 0% DC (duty cycle) til 100% DC. Overgangen vil være ekstremt irriterende.
Faktisk er ujevne overganger i vifte såpass irriterende at jeg har laget nye bioser for de fleste skjermkortene jeg har eid gjennom tidene. Viftekontroll er ikke alltid produsentenes styrker, de går gjerne fra 0 til jagerfly.
Digresjonen min ble litt lang nå, men jeg vil anbefale å gå for en stegvis viftekontroll. Faktisk vil jeg si at på det laveste nivået, bør du gå for et viftenivå du så vidt ikke hører (eller så vidt hører). Du bør ikke gå for 100% stillhet, med mindre maskinen din står mye uten å bli brukt. Årsaken er igjen at du veldig fort vil gå over på neste "up threshold" og du vil oppleve det som jagende vifte.