onsdag 5. mars 2014

Smartere SmartTV, la oss lage gode APPer!

Utallige ganger har jeg hørt folk si ting som

  • "Jeg trenger ikke smartTV"
  • "Jeg bruker aldri funksjonene på smartTVen"
I en viss grad er det vel stort sett bare NetFlix og HBO som blir benyttet svært aktivt.

Hva er årsaken?
  • Kan det ha noe å gjøre med at fjernkontrollen ikke er egnet for interaksjon?


Hva kan vi gjøre?


Mange savner nok APPer på sine Smarte TV-er, smarte DVD-spillere og andre enheter i hjemmet. Men få vet vel at man kan faktisk gjøre noe med det selv (så fremt man er en utvikler). Mange smart-tver støtter HTML5 APPer og har API-er, SDK-er, samt dokumentasjon som er enkel å beherske.

Case for dette innlegget, er Samsung sine APIer for smartTV.
Jeg skal ikke i denne casen ta for meg alt man kan gjøre, bare noen ting jeg her og nå synes er fascinerende og en slags ièmyldring med meg selv på begge sidene av bordet.

Utviklingsguide

Samsung har en svært omfattende utviklingsguide, med gode skjermbilder. Her ser man alt fra hvordan man setter opp en emulator, til hvilke taster man kan bruke på et tastatur, som er tilkoblet. Alt i alt er det veldig lett å skumme seg gjennom manualen, jeg er svært positivit overrasket av hvor lettfattet dette er å sette seg inn i. Jeg liker særlig at de også viser hvordan man kan emulere en smarttv inne i Google Chrome, som betyr at man ikke nødvendigvis trenger å kjøpe en smarttv for å starte APPfabrikken sin.

Før man kommer så langt, bør man lese startguiden for å lage apps, samt UX-guide som tar for seg alt fra fontstørrelser til skalering fra 720P til 1080P, ytelsesprobelamtikk, vanlig visningsavstand, standardavvik i farger, fontstørrelser, linjelengde og mye annet som er relatert til UXD. Noen av eksemplene viser rèelle eksempler fra en demo APP man kan lese utviklerguiden av, nyhetsleseren.

Bilde i bilde

Hvis du ønsker å ha bilde i bilde (eller tvbilde inne i APPen din), kan man ganske enkelt finne eksempelkoden i dokumentasjonen til Samsung. Som man ser av eksempelet, er det svært få linjer kode, men dette forutsetter jo at man har bygget rammeverket rundt på forhånd.

Multi Screen SDK

Dette begrepet høres bedre og mer logisk ut på engelsk, det er i praksis en måte å muliggjøre APP på en telefon (IOS, Android, Windows eller hva som helst), som interagerer med SmartTV APPen gjennom en kanal man åpner for kommunikasjon. 

Jeg fikk umiddelbart her idèer som at man kunne utnyttet NFC-leseren  til å interagere med APPen man lager i SmartTVen. I tillegg kan man selvsagt bruke kamera med QR-koder, eller sosial deling gjennom SmartTVen. Jeg tenker at litt av akkilleshælen til dagens Smarte TVer, er at å taste inn tekst på en vanlig fjernkontroll er noe herk! Med Multi Screen SDK, kan man selvsagt sende tekst/data fra telefon, nettbrett eller PC. Inndatamulighet som ikke føles som sirup, endelig!

Men hvorfor stoppe der? 

Kontekstualiserte APPer i SmartTVen din

Hva med å bruke Android Tasker for å automatisere APPer du har på smarttven din, for eksempel kan du slå på TV-en, bytte til riktig kanal og så starte APP-en din og få bilde inn i APPen. Kanskje du vil aggregere nyhetsstrømmer inn i en ny flate, der du også kan se på din favorittkanal, i det du kommer inn døren :) 

Man må møte brukerne der brukerne ønsker å møtes - og hvem ønsker ikke å bli møtt i døren?

Det krever ikke all verden utvikling, men for å fjernstarte APPer, må du registrere APPen i DIAL-registeret

Hvis du flytter interaksjonen ut på din favoritt-telefon eller nettbrett, enten om den er IOS, Android eller Windows Phone, får du en flate som du selv har valgt. Du valgte selv din telefon, med mindre du var så heldig at du fikk den i jule- eller bursdags-gave, men det var nå egentlig en unødvendig digresjon.

Konseptet gjelder uansett, du kan bruke telefonen sine sensorer, alt fra temperatursensor, magnetsensor, digitalt kompass, gps, høydemåler, g-sensor og annet. Du kan høste informasjon fra fysiske objekter, for å utføre interaksjon i form av augmentert virkelighet, ved å bruke NFC-leser og kamera.

Mulighetene er uendelige og kanskje noen endelig lager en APP som alle vil ha.

Relaterte lenker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar